اگر شما هم یک وبسایت فروشگاهی برای فروش محصولات هنری خود دارید، یکی از اساسی‌ترین موارد برای به موفقیت رسیدن فروشگاه شما نحوه تبلیغات و معرفی فروشگاه و محصولاتتان به مخاطبان است. روش‌های مختلفی برای تبلیغات یا دیده شدن فروشگاه‌های آنلاین وجود دارد. آشنایی با این روش‌ها و بهره بردن از آنها قطعا به دیده شدن بیشتر فروشگاه شما و البته فروش بیشتر محصولات شما کمک بسیاری خواهد کرد. در این مطلب به معرفی چند روش برای معرفی و افزایش فروش فروشگاه‌های آنلاین هنری می‌پردازیم.

۲۰ روش برای معرفی فروشگاه‌های آنلاین هنری و افزایش فروش محصولات

  1. حضور در شبکه‌های اجتماعی
  2. تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی
  3. تبلیغات اسپانسری
  4. تبلیغات کلیکی
  5. تبلیغات گوگل (Google Ads)
  6. همکاری با دیگر فروشگاه‌های آنلاین
  7. ارسال ایمیل و sms تبلیغاتی
  8. تحریک مشتریان به تبلیغ فروشگاه شما
  9. بهبود سئو وبسایت
  10. تبلیغات محیطی
  11. طراحی وبسایت مناسب برای کاربر کامپیوتر و موبایل
  12. استفاده از تصاویر مناسب و حرفه‌ای
  13. نشان دادن رضایت مشتری
  14. تا حد ممکن پایین نگه داشتن قیمت فروش
  15. پیشنهاد طرح‌های تشویقی برای مشتریان ثابت
  16. پیشنهاد طرح‌های تشویقی مناسبتی
  17. پیشنهاد حمل و نقل رایگان
  18. ارائه ضمانت بازگشت وجه
  19. ارائه روش‌های مختلف پرداخت آنلاین
  20. پشتیبانی سریع و ارتباط مستقیم با مشتریان

حضور در شبکه‌های اجتماعی

در عصر حاضر نمی‌شود وبسایت فروشگاهی داشت و در شبکه‌های اجتماعی پرطرفدار فعال نبود! از شبکه‌های اجتماعی محبوب در ایران می‌توان به اینستاگرام و تلگرام اشاره کرد. فعالیت مستمر در این شبکه‌ها می‌تواند در معرفی فروشگاه آنلاین شما به مخاطبان و البته افزایش فروش محصولات شما تاثیری مستقیم داشته باشد.

تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی

یکی از راه‌های مهم معرفی فروشگاه آنلاین و محصولات هنری شما، اجرای تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی محبوب از جمله اینستاگرام، تلگرام و توییتر است. سفارش مستقیم تبلیغات به این پلتفرم‌ها با توجه به قیمت ارز در کشور ما ایران، چندان به‌صرفه نیست. راه جایگزین، تبلیغ در صفحات و کانال‌های پربازدید در این شبکه‌های اجتماعی است. تبلیغ در صفحات مختلف در شبکه‌های اجتماعی نیازمند صرف زمان، هزینه، خلاقیت و البته دقت فراوان است. شما باید با توجه به زمینه فعالیت فروشگاه آنلاین خود به انتخاب صفحات مناسب برای تبلیغ محصولات بپردازید. طبیعتا تبلیغ در صفحات نامرتبط با نوع محصولات شما، بازخورد خوبی در پی نخواهد داشت. همچنین در ساخت بنرهای تبلیغاتی باید نهایت دقت و خلاقیت خود را به کار ببرید تا پس از انتشار آنها در شبکه‌های اجتماعی، بهترین بازخورد را دریافت کنید.

تبلیغات اسپانسری

یکی دیگر از راه‌های تبلیغ و معرفی وبسایت فروشگاهی شما، استفاده از تبلیغات اسپانسری است. تبلیغات اسپانسری انواع مختلفی دارد اما پرطرفدارترین آنها استفاده از پلتفرم‌های پخش ویدیو است. از این پلتفرم‌ها می‌توان به یوتیوب به صورت بین‌المللی و آپارات در ایران اشاره کرد. این نوع تبلیغ به این صورت است که پیش از پخش شدن ویدیوی مورد نظر مخاطب در یوتیوب یا آپارات، یک تبلیغ چند ثانیه‌ای پخش می‌شود و مخاطب پیش از تماشای ویدیوی مورد نظر خود، باید آن تبلیغ را چند ثانیه تماشا کند.

تبلیغات کلیکی

تبلیغات کلیکی از کم‌هزینه‌ترین تبلیغات در فضای اینترنت به حساب می‌آید. شما می‌توانید با وبسایت‌های پربازدید ارتباط برقرار کنید و از آنها بخواهید تا لینک وبسایت شما به همراه بنر تبلیغاتی فروشگاه یا محصولاتتان را در گوشه‌ای از وبسایتشان منتشر کنند. هزینه‌ای که به عنوان هزینه تبلیغات به وبسایت مورد نظرتان پرداخت می‌کنید بستگی به تعداد کلیک‌هایی دارد که توسط بازدیدکنندگان آن وبسایت با کلیک بر روی بنر تبلیغاتی شما انجام می‌شود و وارد وبسایت شما می‌شوند.

تبلیغات گوگل (Google Ads)

استفاده از تبلیغات گوگل می‌تواند وبسایت فروشگاهی شما را در صفحه اول نتایج گوگل نشان دهد و روزانه صدها هزار بازدیدکننده روانه وبسایت شما کند. نکته جالب در سرویس تبلیغاتی گوگل آن است که شما می‌توانید جامعه هدف خود را بر اساس مواردی از جمله جنسیت، سن، مکان، دستگاه، علایق و غیره مشخص کنید تا تبلیغ شما دقیقا به جامعه هدف مورد نظر شما نشان داده شود.

همکاری با دیگر فروشگاه‌های آنلاین

همکاری با دیگر فروشگاه‌های آنلاین به معنای همکاری با رقیب شما نیست! شما اگر در فروشگاه آنلاین هنری خود به عنوان مثال تابلوهای نقاشی می‌فروشید، می‌توانید با فروشگاه‌های دیگر که در زمینه هنر فعال هستند اما محصولاتی به جز تابلوهای نقاشی می‌فروشند، مثلا در فروش لوازم نقاشی از جمله تیوب‌های رنگ، بوم نقاشی و غیره فعال هستند، همکاری کنید. شما می‌توانید با این فروشگاه‌ها توافق کنید تا از فروشگاه و محصولات شما در پلتفرم‌های خود حمایت کنند و شما نیز این کار را برای فروشگاه و محصولات طرف مقابل انجام دهید.

ارسال ایمیل و sms تبلیغاتی

شاید ارسال ایمیل و sms تبلیغاتی را بتوان کم‌هزینه‌ترین نوع تبلیغات در عصر حاضر به شمار آورد. برای این منظور، شما باید مجموعه‌ای از‌ ایمیل‌ها و شماره موبایل‌های جامعه هدف خود را به دست آورید. ارسال ایمیل‌های گروهی هیچ هزینه‌ای برای شما در پی ندارد اما برای ارسال sms های گروهی باید از پلتفرم‌های واسطه استفاده کنید که در حال حاضر تعداد آنها کم نیست.

تحریک مشتریان به تبلیغ فروشگاه شما

از روش‌های بسیار مهمی که باعث افزایش فروش محصولات فروشگاه آنلاین شما می‌شود، تحریک مشتریان کنونی برای تبلیغ فروشگاه آنلاین شماست. برای این منظور برنامه‌های مختلفی را می‌توان اجرا کرد. به عنوان مثال شما می‌توانید از مشتری کنونی خود بخواهید تا با معرفی کردن فروشگاه و محصولات شما به دوست خود، و در صورتی که آن دوست خریدی از وبسایت شما داشته باشد، به هر دوی آنها کد تخفیف تعلق گیرد.

بهبود سئو وبسایت

از برنامه‌ریزی و کار برای سئوی وبسایت فروشگاهی خود عافل نشوید! اگر یک وبسایت فروشگاهی دارید یا در آینده چنین فروشگاه آنلاینی تاسیس خواهید کرد، باید با موضوعی به نام سئو آشنایی کامل داشته باشید. وبسایتی که سئو خوبی داشته باشد، در نتایج گوگل در صفحات اول قرار خواهد داشت و این به معنای جذب بازدیدکننده بیشتر و البته فروش بیشتر محصولات شماست.

تبلیغات محیطی

تبلیغات محیطی برای انواع فروشگاه‌های آنلاین و غیرآنلاین، همواره از روش‌های مهم و موثر در معرفی فروشگاه و بالا بردن فروش محصولات شماست. از تبلیغات محیطی پرهزینه می‌توان به نصب انواع بیلبوردها و پوسترهای تبلیغاتی در مکان‌های پرتردد شهرها اشاره کرد. پخش کردن انواع تراکت‌های تبلیغاتی و کارت‌های ویزیت به شکل‌های مختلف در سطح شهر نیز از روش‌های کم‌هزینه تبلیغات محیطی به حساب می‌آید.

طراحی وبسایت مناسب برای کاربر کامپیوتر و موبایل

بسیار اتفاق می‌افتد که به وبسایتی مراجعه کنیم و به دلیل به‌هم‌ریختگی ظاهر آن وبسایت، سریعا آن را ترک کنیم. این به‌هم‌ریختگی ناشی از ریسپانسیو نبودن قالب وبسایت است. در عصر حاضر بسیاری از مردم از طریق گوشی‌های موبایل خود به وبسایت‌های مختلف فروشگاهی یا غیرفروشگاهی مراجعه می‌کنند. پس باید وبسایت خود را طوری طراحی کنیم که هم برای کاربران کامپیوتر و هم برای کاربران گوشی‌های موبایل قابل استفاده باشد. ریسپانسیو نبودن قالب وبسایت شما، کسب و کار آنلاین شما را به راحتی نابود خواهد کرد.

استفاده از تصاویر مناسب و حرفه‌ای

طبق یک نقل قول جالب در مورد فروشگاه‌های آنلاین: یک تصویر خوب بهتر هزار کلمه است! توجه داشته باشید که تصاویری حرفه‌ای و باکیفیت از محصولات خود در وبسایت و شبکه‌های اجتماعی منتشر کنید. تاثیری که تصاویر باکیفیت بر مخاطب می‌گذارد بسیار بیشتر از توضیحات متنی در رابطه با محصول است.

نشان دادن رضایت مشتری

تعبیه کردن فضایی برای انتشار نظرات و رضایت مشتری‌ها در وبسایت یا شبکه‌های اجتماعی، از لحاظ روانی تاثیر بسیار زیادی بر مشتریان بالقوه دارد. در صفحات محصولات در وبسایت فروشگاهی خود حتما باکس نظرسنجی را باز بگذارید. همچنین پیام‌های حاکی از رضایت مشتریان در شبکه‌های اجتماعی‌تان را می‌توانید به صورت اسکرین شات در استوری اینستاگرام یا کانال تلگرام خود منتشر کنید.

تا حد ممکن پایین نگه داشتن قیمت فروش

عصر حاضر به خصوص در فضای آنلاین، عصر رقابت است! هر کسی که متقاضی خرید محصولی به صورت آنلاین باشد، ساعت‌ها وقت صرف می‌کند تا بتواند فروشگاهی با پایین‌ترین قیمت‌ها را پیدا کند. پس سعی کنید که محصولات خود را تا حد ممکن با پایین‌ترین قیمت (البته با حفظ کیفیت) ارائه و از این طریق توجه مشتریان را جلب کنید.

پیشنهاد طرح‌های تشویقی برای مشتریان

ارائه پیشنهادهای تشویقی به مشتریان، از معمول‌ترین روش‌ها برای تبدیل یک مشتری گذری به مشتری همیشگی فروشگاه آنلاین است. شما می‌توانید برای خریدهای بعدی مشتریان، کدهای تخفیف ارائه کنید و از این طریق شانس دریافت سفارشی جدید از وی را چند برابر کنید.

پیشنهاد طرح‌های تشویقی مناسبتی

با فرارسیدن هر مناسبت، همچون عید نوروز، شب یلدا و غیره می‌توانید محصولات خود را با تخفیف‌های قابل توجهی ارائه کنید و در آن مقطع سفارش‌های بسیار بیشتری دریافت کنید. تجربه نشان داده است که فروش بیشتر با سود کمتر، در مقایسه با فروش کمتر با سود بیشتر، سود نهایی بیشتری برای فروشنده در پی دارد.

پیشنهاد حمل و نقل رایگان

در بسیاری از موارد، هزینه حمل و نقل یا ارسال محصول در مقایسه با هزینه سفارش مشتری عددی بسیار ناچیز است. با تقبل این هزینه و ارائه آپشن «ارسال رایگان» می‌توانید توجه مشتری را جلب کنید و وی را از لحاظ روانی تحریک کنید تا سفارش خود را هرچه سریع‌تر در فروشگاه آنلاین شما ثبت کند.

ارائه ضمانت بازگشت وجه

مشتریان تمایل دارند در پروسه خرید‌های آنلاین خود انواع ضمانت‌ها از جمله ضمانت سلامت محصول و ضمانت بازگشت وجه را دریافت کنند. این تضمین هرچند شفاهی یا در قالب فقط یک جمله باشد، باز هم تاثیر خود را در تصمیم مشتری جهت خرید از فروشگاه آنلاین شما خواهد گذاشت. پس در اطلاعات فروشگاه آنلاین خود از ارائه ضمانت بازگشت وجه در صورت معیوب بودن کالا، غافل نباشید.

ارائه روش‌های مختلف پرداخت آنلاین

ارائه روش‌های پرداخت آنلاین امن از مهم‌ترین کارهایی است که می‌توانید برای اعتبار بخشیدن به فروشگاه آنلاین خود و البته افزایش فروش محصولاتتان انجام دهید. اگر وبسایت فروشگاهی شما فروش بین‌المللی دارد، می‌توانید از درگاه‌های معتبر PayPal ، 2checkout  ، WorldPay و … استفاده کرد. اما اگر فروش شما فقط در داخل ایران است، دو راه در پیش دارید؛ اگر فروشگاه اینترنتی شما مجوزهای ضروری کسب و کار اینترنتی را داشته باشد می‌توانید به طور مستقیم درخواست درگاه‌های بانکی بدهید اما اگر هنوز مجوزهای مورد نیاز را دریافت نکرده‌اید یا برنامه‌ای برای دریافت این مجوزها ندارید، می‌توانید از درگاه‌های واسطه از جمله زرین‌پال استفاده کنید.

پشتیبانی سریع و ارتباط مستقیم با مشتریان

مشتریان آنلاین معمولا بسیار کم‌طاقت و بی‌حوصله‌اند. این مشتریان دوست دارند بتوانند به راحتی و البته سریع با فروشنده آنلاین ارتباط برقرار کنند و سوالات خود را پیش از ثبت سفارش بپرسند یا سفارش خود را پیگیری کنند. پس سعی کنید پشتیبانی فروشگاه اینترنتی شما ساده و سریع باشد تا مشتریان از فروشگاه شما راضی باشند و به مشتری ثابت تبدیل شوند. پشتیبانی صحیح و سریع، بیش از آن چه فکرش را کنید در میزان فروش شما نقش دارد.

برچسب گذاری شده در:

درباره نویسنده

آرتولوژیسم

آرت بلاگر

عاشق هنر و تکنولوژی هستم و این رو از نوشته‌هام میشه فهمید! همیشه سعی کردم توی حیطه‌هایی که تخصص دارم محتوای نوشتاری، صوتی و ویدیویی تولید کنم و با دوستان هنری خودم به اشتراک بذارم :)

مشاهده تمام مقالات