دیجیتال نومد Digital nomad که به فارسی می‌توان آن را «خانه‌به‌دوش دیجیتال» معنی کرد، به افرادی گفته می‌شود که از فناوری‌های دیجیتال برای کسب درآمد و گذراندن زندگی خود بهره می‌برند. این افراد در هر شرایطی که باشند، در سفر، در وسایل نقلیه عمومی، در کتابخانه، در پارک و کافه و هر جای دیگری که باشند با استفاده از دیوایس‌های دیجیتال خود در حال کار هستند. آنها را همچنین می‌توان «کوچ‌نشین دیجیتالی» نامید. دیجیتال نومد شغلی مناسب برای افرادی است که نمی‌توانند یا نمی‌خواهند مثل بسیاری از مردم دنیا شغل یکجانشین-ی داشته باشند و هر روز برای کار به محل ثابتی رفت و آمد داشته باشد. دیجیتال نومد در واقع یک سبک زندگی است و پیروان آن یکجانشینی را دوست ندارند. دیجیتال نومدها همواره در سفرند و زندگی‌شان شبیه به زندگی کوچ‌نشینان است.

دیجیتال نومدها دورکارانی هستند که شامل خویشفرما، فریلنسر یا حتی کارمندان‌اند که در داخل یا خارج از کشور دائما در سفر هستند و ابزار کار آنها دیوایس‌های دیجیتال مثل لپتاپ، تبلت و گوشی موبایل و البته یک خط اینترنت پرسرعت است. این سبک از زندگی مناسب افرادی است که می‌توانند به طور شخصی از پس چالش‌های شغل خود بربیایند و نیاز چندانی به همکارانشان در محیط کار ندارند. دیجیتال نومد بودن، ایده یا انتخابی بسیار جذاب برای آنهایی است که می‌خواهند از روزمرگی شغلی یعنی حضور روزانه و طولانی‌مدت در محل کار خلاص شوند. آمار جالب در مورد دیجیتال نومدها این است که ۶۶ درصد از آنها مجرد هستند!


۲ تفاوت تفاوت دیجیتال نومد و فریلنسر در صورتی که آن فریلنسر دیجیتال نومد نباشد

  1. دیجیتال نومدها مستقل از مکان هستند و صرفا با استفاده از ابزارهای دیجیتالی کار می‌کنند. اما فریلنسرها فقط کارمندهای مستقلی هستند که خدماتی را در خلال قراردادهای کاری انجام می‌دهند.
  2. دیجیتال نومدها با توجه به کوچ‌نشین بودن‌شان، ابزار کار کمی با خود حمل می‌کنند. اما فریلنسرها در اتاق شخصی خود هستند و مجموعه ابزار کاملی را برای شغل خود در اختیار دارد.

تعداد دیجیتال نومدها و دلایل آنها برای روی آوردن به دیجیتال نومد

تعداد افرادی که به صورت دیجیتال نومد مشغول کار هستند در سال‌های اخیر به صورتی تصاعدی افزایش داشته است. در حالی که در سال ۲۰۱۸ تعداد ۴.۸ میلیون و در سال ۲۰۲۰ تعداد ۱۰.۹ میلیون دیجیتال نومد در دنیا وجود داشت، در سال ۲۰۲۳ این عدد به بالای ۳۵ میلیون نفر رسیده است! بر اساس نظرسنجی از دیجیتال نومدها، آنها به ۵ دلیل عمده به این شغل روی آورده‌اند:

  1. آنها خواهان به دست آوردن تعادل شغلی-زندگی بهتر هستند
  2. آنها خواهان آزادی در سبک زندگی هستند
  3. آنها عاشق سفر کردن هستند
  4. آنها ترجیح می‌دهند از سیاست‌های محل کار (آفیس) دور باشند
  5. آنها خواهان آشنایی با فرهنگ‌های دیگر هستند

۵ نکته اساسی برای زندگی به عنوان یک دیجیتال نومد

  • سرمایه خود را بودجه‌بندی کنید. با برنامه‌ریزی برای سرمایه یا پسنداز خود، در صورتی که در دوره‌ای درآمد نداشته باشید نیز می‌توانید زندگی خود را بگذرانید.
  • به بدترین اتفاقات ممکن فکر کنید. کارها همیشه روال عادی ندارند، به خصوص وقتی یک کوچ‌نشین دیجیتالی باشید! برای هر اتفاقی در زندگی خود آماده و برنامه جایگزین داشته باشید.
  • به یک جامعه دیجیتال نومد بپیوندید. جوامع دیجیتال نومد مانند Couchsurfing و Nomadlist به شما کمک می‌کنند تا تفاوت‌های این سبک زندگی را یاد بگیرید. در این جوامع می‌توانید از سایر دیجیتال نومدها سوالات خود را بپرسید و از تجربه‌های آنها استفاده کنید.
  • از دسترسی به اینترنت پرسرعت در مقاصد سفرهای خود مطمئن شوید. ابزار اساسی دیجیتال نومدها پس از دیوایس‌های دیجیتال، یک اینترنت پرسرعت است. با توجه به کوچ‌نشین بودن و سفرهای بسیار دیجیتال نومدها، باید از دسترسی به اینترنت پرسرعت در مقاصد خود اطمینان حاصل کنید.
  • درباره محل اسکان خود در مقاصد سفرهای خود تحقیق کنید. شما به عنوان یک دیجیتال نومد نیازی به یک محل اسکان دائمی ندارید، اما بهرحال باید به طور موقت در مکانی مستقر شوید. پیش از سفر به مقصد مورد نظر، در مورد گزینه‌های اسکان آنجا تحقیق کنید تا بتوانید محلی را اجاره کنید که هزینه کمتری برای شما داشته باشد.

۱۰ کشور با بیشترین تعداد افراد دیجیتال نومد

  1. ایالات متحده
  2. بریتانیا
  3. روسیه
  4. کانادا
  5. آلمان
  6. فرانسه
  7. استرالیا
  8. برزیل
  9. هلند
  10. اسپانیا

نکته: هیچ آمار رسمی‌ای از تعداد دیجیتال نومدها در ایران وجود ندارد. هرچند که می‌توان برخی از آنها را در شبکه‌های اجتماعی پیدا کرد و از تجربیات‌شان بهره برد، اما بهرحال آماری حتی حدودی نیز از تعداد دیجیتال نومدهای ایرانی در دست نیست.


رویکرد کشورها در مقابل پدیده دیجیتال نومد

در سال‌های اخیر و به خصوص از سال ۲۰۲۲ کشورهای مختلف ویزای ویژه‌ای را برای دیجیتال نومدها در نظر گرفته‌اند. البته هر کشور برای اعطای این ویزا به افراد دیجیتال نومد شرایط خاص خود را دارد و در صورت واجد شرایط بودن، دیجیتال نومدها می‌توانند آن ویزا را دریافت کنند. در زیر، لیستی از کشورهایی که به دیجیتال نومدها ویزا می‌دهند را می‌بینید:

  1. آنتیگوا و باربودا
  2. بالی
  3. باربادوس
  4. برمودا
  5. جزایر کیمن
  6. کاستاریکا
  7. کرواسی
  8. جمهوری چک
  9. امارات
  10. پرتغال
  11. اسپانیا
  12. آلمان
  13. ایسلند
  14. اندونزی
  15. ایتالیا
  16. افریقای جنوبی
  17. رومانی
  18. موریس
  19. مالت
  20. لتونی

۲۰ شغل معمول و پرطرفدار برای دیجیتال نومدها:

  1. برنامه‌نویس
  2. توسعه‌دهنده وب
  3. توسعه‌دهنده اپ
  4. متخصص سئو
  5. بازاریاب شبکه‌های اجتماعی
  6. ادمین شبکه‌های اجتماعی
  7. بازاریاب وابسته
  8. کارآفرین دیجیتال
  9. پشتیبانی مشتری
  10. پشتیبانی فنی
  11. معلم زبان
  12. نویسنده
  13. مترجم
  14. طراح گرافیک
  15. بلاگر
  16. سازنده ویدیو
  17. تولیدکننده محتوا
  18. تحلیلگر دیجیتال
  19. تحلیلگر ارز دیجیتال
  20. ویراستار

جمع‌بندی:

دیجیتال نومد بودن مزایای زیاد و البته معایبی هم دارد. از معایب آن برای ایرانی‌های ساکن ایران این است که با توجه به شرایط سخت اقتصادی در کشور ما، هزینه‌های سفر و اسکان موقت بسیار بالاست و برای این که یک دیجیتال نومد باشید باید از پس این هزینه‌ها بربیایید. همچنین با توجه به تحریم‌های بین‌المللی که داریم، همکاری با کارفرماهای خارجی برای ما بسیار سخت است و مجبوریم بیشتر با کارفرماهای داخل ایران همکاری کنیم و درآمد ریالی داشته باشیم که چنین درآمدی دیجیتال نومد بودن را برای ما ایرانی‌ها عملا ناممکن می‌کند، چراکه همان‌طور که در بالا گفته شد، هزینه‌های کوچ‌نشین بودن برای ما بسیار بالاست.

برچسب گذاری شده در:

درباره نویسنده

آرتولوژیسم

آرت بلاگر

عاشق هنر و تکنولوژی هستم و این رو از نوشته‌هام میشه فهمید! همیشه سعی کردم توی حیطه‌هایی که تخصص دارم محتوای نوشتاری، صوتی و ویدیویی تولید کنم و با دوستان هنری خودم به اشتراک بذارم :)

مشاهده تمام مقالات