وقتی اسم «موزه» را می‌شنویم تقریبا همه ما می‌دانیم رسالت یک موزه چیست و دقیقا به چه فعالیت‌هایی می‌پردازد. اما زمانی که حرف از «گالری هنر» می‌شود، بخش قابل توجهی از مخاطبان، به خصوص عامه مردم، نمی‌دانند یک گالری هنر دقیقا چیست، چه کاری انجام می‌دهد و چه خدماتی ارائه می‌کند. مهم‌ترین تفاوت میان موزه‌ها و گالری‌های هنر در این است که موزه‌ها آثار را با هدف فروش به نمایش نمی‌گذارند اما گالری‌ها آثار هنری را برای فروش ارائه می‌کنند. تفاوت مهم دیگر میان این دو این است که موزه‌ها میزبان دائمی آثار هستند اما گالری‌ها به طور موقت از آثار هنری میزبانی می‌کنند.

 گالری‌های هنری فعالیت‌های مختلفی دارند و فعالیت‌ها و خدماتی که هر گالری هنر ارائه می‌کند با توجه به سیاست‌های گالری‌دار تعیین می‌شود. نمایش آثار هنری، فروش آثار هنری، حمایت‌ از هنرمند و معرفی هنرمند در جامعه هنری از جمله فعالیت‌های اصلی یک گالری هنر هستند. به طور کلی فعالیت مشترک و اساسی تمامی گالری‌های هنر یک چیز است: نمایش و فروش آثار هنری. ارتباط گالری‌های هنری با هنرمندان می‌تواند موقت، میان‌مدت یا حتی بلندمدت باشد و گالری‌دار یا نمایشگاه‌گردان تصمیم می‌گیرد که کدام هنرمند ارزش سرمایه‌گذاری مالی و زمانی را دارد. گالری‌های هنر انواع مختلفی دارند و با توجه به نوع هر گالری، فعالیت‌های آن و شرایط و قوانین همکاری با آن نیز متفاوت با سایر انواع گالری‌ها است. در این مطلب می‌خواهم چند مورد از انواع گالری‌های هنر را معرفی و در مورد آنها توضیح دهم.


انواع گالری‌های هنر

  • گالری‌های تجاری یا Commercial galleries
  • گالری‌های مشارکتی یا Vanity Gallery
  • گالری‌های هنرمند گردان یا Artist-led galleries
  • گالری‌های دانشگاهی یا University galleries
  • گالری‌های با بودجه عمومی یا Public funded galleries
  • گالری‌های رسانه‌ای یا New media galleries

گالری‌های تجاری یا Commercial galleries

گالری‌های تجاری رایج‌ترین نوع گالری‌های هنر در دنیا هستند. این نوع از گالری‌ها برای نمایش آثار هنری از هنرمند مبلغ ثابتی دریافت نمی‌کنند و فقط درصدی از فروش آثار را برای خودشان برمی‌دارند. این مبلغ معمولا ۴۰ تا ۵۰ درصد قیمت فروش هر اثر است. به دلیل این که درآمد این نوع گالری‌ها وابسته به فروش آثار است، گالری‌دار یا نمایشگاه‌گردان وابسته به آن تلاش می‌کند تا با هنرمندانی همکاری کند که بیشترین احتمال فروش آثارش وجود دارد. این گالری‌ها در انتخاب آثار جهت نمایش معمولا سختگیر هستند و بیشتر ترجیح می‌دهند با هنرمندان شناخته‌شده همکاری داشته باشند.


گالری‌های مشارکتی یا Vanity Gallery

این نوع از گالری‌های هنر در جامعه هنری شهرت و اعتبار چندانی ندارد. این گالری‌ها برای نمایش آثار هنرمندان از آنها پول دریافت می‌کنند و خلاف دیگر انواع گالری‌ها، بخش قابل توجهی از درآمدشان از شخص هنرمند است، نه فروش آثار او. این گالری‌ها صرفا به درآمد خود توجه دارند و برنامه خاصی برای فروش آثار هنرمند و موفقیت او ندارند. این گالری‌ها به کیفیت هنری آثاری که برای نمایش انتخاب می‌کنند اهمیتی نمی‌دهند و هر هنرمند آماتوری نیز با پرداخت مبلغی می‌تواند آثارش را در این گالری‌ها به نمایش بگذارد. به طور ساده و خلاصه می‌توان گفت که این نوع از گالری‌ها به جیب هنرمند نگاه می‌کنند، نه آثار او!


گالری‌های هنرمندگردان یا Artist-led galleries

این نوع از گالری‌ها توسط گروهی از هنرمندان اداره می‌شود و برخی از آنها بودجه عمومی یا وام مرتبط دریافت می‌کنند و به این طریق بخشی از هزینه‌های خود را تامین می‌کنند. این گالری‌ها علاوه بر به نمایش گذاشتن آثار هنرمندان عضو، کلاس‌ها و کارگاه‌های هنری نیز برگذار می‌کنند. همچنین برخی از این نوع گالری‌ها فضایی را در محیط خود به عنوان استودیو برای هنرمندان عضو تدارک دیده‌اند و هنرمندان عضو می‌توانند در این استودیوها به خلق آثار هنری بپردازند. مهم‌ترین دلیل برای تاسیس این نوع از گالری‌های هنر این است که هنرمندان ترجیح می‌دهند یک فضای دائمی برای نمایش آثار خود در اختیار داشته باشند و وابسته به گالری‌دارها و نمایشگاه‌گردان‌ها نباشند.


گالری‌های دانشگاهی یا University galleries

گالری‌های دانشگاهی همان‌طور که از نامشان پیداست، به دانشگاه‌ها متصل هستند. این گالری‌ها برای برگذاری نمایشگاه هنرمندها، به پیشینه تحصیلی و پژوهشی آنها نیز توجه دارند و برای هنرمندان حرفه‌ای نمایشگاه برگذار می‌کنند.


گالری‌های با بودجه عمومی یا Public funded galleries

این نوع از گالری‌های هنر مخارج خود را از طریق یک بودجه عمومی یا دولتی تامین می‌کنند. این گالری‌ها بودجه خود را از ارگان‌های دولتی مثل شورای هنر، شهرداری، وزارت فرهنگ یا موسسات و بنیادهای خیریه دولتی و خصوصی به دست میاورند. این گالری‌ها برای جذب مخاطبانی از عامه مردم تلاش می‌کنند و حتی رویدادهایی مناسب دانش‌آموزان مدارس نیز برگذار می‌کنند. برخی از این گالری‌ها بخشی از محیط خود را به فروشگاه یا کافه اختصاص داده‌اند و از این طریق نیز کسب درآمد دارند.


گالری‌های رسانه‌ای جدید یا New media galleries

گالری‌های رسانه‌ای جدید گالری‌هایی هستند که به هنرهای رسانه‌ای یا دیجیتالی می‌پردازند. این گالری‌ها اغلب به صورت آنلاین بر بستر اینترنت فعالیت می‌کنند اما برخی از آنها محیط فیزیکی نیز دارند.


جمع‌بندی

گالری‌های هنری انواع مختلفی دارند و هر نوع از این گالری‌ها شرایط و قوانین خاص برای همکاری با هنرمندان تعیین کرده‌اند. اگر هنرمند هستید و می‌خواهید آثارتان را در یک گالری به نمایش بگذارید، پیش از هر اقدامی باید با انواع گالری‌ها آشنا باشید تا مناسب‌ترین نوع این گالری‌ها را به عنوان میزبان نمایشگاه خود انتخاب کنید. محبوب‌ترین نوع گالری‌ها برای برگذاری نمایشگاه گالری‌های تجاری یا Commercial galleries است که از هنرمندان جهت برگذاری نمایشگاه آثارشان پولی دریافت نمی‌کند و فقط در صورتی که اثری از هنرمند در نمایشگاه به فروش برسد، درصدی از مبلغ آن را به عنوان کمیسیون برمی‌دارد.

برچسب گذاری شده در:

درباره نویسنده

آرتولوژیسم

آرت بلاگر

عاشق هنر و تکنولوژی هستم و این رو از نوشته‌هام میشه فهمید! همیشه سعی کردم توی حیطه‌هایی که تخصص دارم محتوای نوشتاری، صوتی و ویدیویی تولید کنم و با دوستان هنری خودم به اشتراک بذارم :)

مشاهده تمام مقالات